Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Cetatea Bologa

     Dincolo de Huedin, mergând spre Poieni, în nordul Munților Apuseni, se face un drum spre stânga spre localitatea Bologa. Cam după 2-3 km spre centrul satului, lângă o biserică, apare un indicator ce anunță cetatea și cam atât. Se lasă mașina aici și după vreo 15 minute, urcând o uliță, apare pe dealul ce străjuiește valea râului Secuieu, afluent al Crișului Repede, cetatea. Dincolo de râu sunt urmele unui castru roman, posibil Resculum. Interesant este că nu s-au folosit materiale preluate de aici pentru ridicarea cetății ca în multe alte locuri unde au fost ridicate diferite construcții în apropierea unui castru.

     Între anii 1399 - 1410, cetatea cu un număr de sate, a fost în posesia și administrarea lui Mircea cel Bătrăn, în urma tratatului încheiat cu regele Ungariei Sigismund de Luxemburg în 1395, constituid un bun loc de refugiu.

     Prima atestare documentară datează din 1319 iar primul castelan cunoscut este Desideriu de Elephant, din Ungaria. (2)

     După încheierea perioadei de deținere a cetății de către Mircea cel Bătrân aceasta revine pentru scurt timp regelui ca din anul 1424 să intre în posesia familiei Bánffy.(2)

 

Cetatea cu un donjon în N și un turn detașat în S are o curtină de piatră. În timp au fost atașate două turnuri semicirculare în E și V. Imaginea alăturată prezintă donjonul din N și turnul semicircular din E.

 Documentele istorice afirmă prezența în cadrul cetății a unui grajd, a unei fântâne (vezi galeria de imagini) și chiar a unei temnițe. (2)

Donjonul avea 3 sau 4 nivele și un subsol, socotind după rândurile de găuri din zid în care se sprijineau bârnele de susținere a podelelor. Acesul la nivelele superioare se făcea pe o scară și un culuoar, cuprinse în grosimea zidului.

 În compleatrea schiței din fig. 9 trebuie menționat un zid de legătură între turnul pătrat și zidul estic al cetății (se evidențiază prin parcurgere la picior).  Posibil să fie un zid similar de legătură între turnul pătrat și zidul vestic al cetății ascuns de vegetația bogată ce năpădește fortificația.

 

Bibliografie:

  1. ISTORIE – OPERE FUNDAMENTALE - P.P. PANAITESCU    Mircea cel Bătrân

  2. Ana Maria Gruia - Cetatea de la Bologa

  3. Cristian Moisescu - Arhitectura epocii lui Mircea cel Mare

Galerie de imagini

 

 

        Contact:

         dancociu@yahoo.com