Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

     Primul popas, ce trebuie făcut, este la Prejmer, în apropierea Brașovului. În secolul XIII, sașii colonizați în această parte a Țării Bârsei ridică o biserică, care în timp devine o biserică cetate. 

   ,,Ridicarea bisericii Sfintei Cruci a fost începută de Ordinul Cavalerilor Teutoni în anul 1218, constucția având la bază un plan în cruce greacă cu abside închise poligonal. După alungarea Ordinului de către regele ungur Andrei al II-lea, înălțarea bisericii a fost continuată în stilul goticului timpuriu burgund, un stil arhitectural pe care călugării cistercieni l-au introdus în Transilvania în secolul al XIII-lea” (1).    

   Dincolo de Prejmer, spre munte, la gura văii râului Teliu, se află localitatea Teliu. În documente din secolul al XV-lea, această vale se numea Valea Crucii, Valea Cruceburgului, cu înțelesul că este valea pe care duce drumul spre Cruceburg. După ce localitatea Teliu a fost mutată aici, de pe o altă  vale laterală, sașii din Prejmer au numit-o Kreuzburg, adică Cruceburg (2). Urmând valea, râul se pierde către pasul Predeluș din munții Buzăului. Dicolo de această cumpănă a apelor  este localitatea Întorsura Buzăului întinsă pe valea râului Buzău. Luăm noul fir de apă ca reper și urcăm pe el trecând prin Brădet, Acriș până la Vama Buzăului, unde chiar a existat o vamă. Pe aici trecea un drum care astăzi nu mai este folosit și care ducea peste muntele Tătaru în sud în valea Teleajenului. Sus pe munte, aproape de culmea Tabla Buții, găsim ruinele unei cetăți...

 

Bibliografie:  

  1. Fundația Sașilor Transilvăneni Comunitatea Evanghelică Prejmer – O fortificație bisericească valoroasă din evul mediu Cetatea din Prejmer (broșură)
  2. Pavel Binder – Contribuții la localizarea Cruceburgului și unele probleme legate de ea

 

 

        Contact:

         dancociu@yahoo.com