Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

     În fond trebuie să ajung pe malul celălalt al lacului, să atac dealul prin dreapta, unde se vede golul de pădure,  să ajung în spate dealului, unde ar trebui să dau de o șa, după care să urc pe culme, unde am văzut în niște fotografii că se află cetatea dacică de la Bâtca Doamnei. Acesta este planul pe care l-am făcut plecând de la imaginea care mi se oferă din balconul pensiunii unde sunt cazat.  Am la mine tor ce îmi trebuie: aparat de fotografiat, telefon, GPS Garmin Dakota 20 (pot descărca datele culese pe calculator pentru analiză, rezistă la ploaie, prinde sateliți oriunde aș fi în aer liber, nu și  încadrat de betoanele unui bloc), un termos cu ceai, un sendviș și o banana, plus bocancii și bățul de trekking care sunt în portbagaj. La ora 12 trebuie să fiu înapoi la pensiune ca să continui programul de vizitare a orașului Piatra Neamț, împreună cu soția.

     Primele dsecoperiri arheologice de pe Bâtca Doamnei au fost făcute de preotul Constantin Matasă, fondator al actualului Muzeu de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț. Cercetări arheologice sistematice încep cu anul 1957 și sunt conduse de Nicolae Gostar.

Primul nivel de locuire aparţine epocii neolitice Cucuteni , peste care se suprapune  elemente din epoca bronzului, urmează nivelul dacic, cel mai consistent, cu urmele cetății, şi ultimul nivel cu elemente din feudalismului timpuriu (secolele XIII-XIV).

Istoricul Constantin Daicoviciu a localizat Petrodava lui Ptolemeu aici la Bâtca Doamnei.

... va continua

Bibliografie

  1. Nicolae Gostar  - Cetățile dacice din Moldova

Galerie de imagini

 

 

        Contact:

         dancociu@yahoo.com